MIKROBROWARY W PRADZE – A.D 2013

piwo mikrobrowary praha praga

Piwoszu musisz to wiedzieć, zanim przyjedziesz do Pragi…Stan na jesień 2013.

Tekst w któtszej wersji ukazał się w Pulsie Biznesu.

Skoczymy na małe do mikro?

W Czechach jest obecnie 170 mikro browarów. Ich liczba wciąż rośnie, w przyszłym roku oczekuje się przekroczenia dwusetki. Może nawet w tym momencie, gdy piszę te słowa otwiera się kolejne miejsce, produkujące własne, wyjątkowe piwo.

Czy to już rewolucja? Jeśli tak, to w fazie uśpienia. Mikro browary wspólnie wnoszą 1 symboliczny procent do całkowitej produkcji na bogatym czeskim rynku. Ale nie chodzi o statystyki, lecz o zainteresowanie i nowe trendy w piwnej kulturze południowych sąsiadów. Czesi odchodzą od tradycyjnych „jasnych pełnych”, w kierunku piwnych specjałów i innych stylów, także tych zza oceanu.

Po co zmieniać to, co dobre? – zapyta zagorzały piwosz, który jednak jest dość konserwatywny. Okazuje się, że ludzie są gotowi zapłacić więcej za nieznane dotąd warianty swojego ulubionego napoju. Nie tak nie pobudza jak różnorodność, nawet najwięksi malkontenci muszą przyznać, że czeska mapa piwna robi się imponująco różnorodna. Fenomen na skalę światową zaczyna przyciągać szerokim wyborem – do Pragi, Pilzna, Budziejowic nie jeździ się już tylko na Pilsnera, Staropramen, czy Budvar…

Piwny mikroświat w Pradze – najstarsze lokale

Praga, rzecz oczywista, przoduje jeśli chodzi o ilość mikro browarów. Jest ich już kilkanaście, trzeba by wielkiej piwnej dyscypliny, żeby świadomie odwiedzić wszystkie. Najstarszym lokalem tego typu będzie oczywiście znany i wielokrotnie opisywany Pivovar u Fleků, który piwo warzy już od roku 1499. Miejsce to jednak zostało zupełnie opanowane przez turystów i straciło szacunek miejscowych piwoszy. Flekowskie piwo już nie przyciąga jak dawniej, choć większość turystów chce sprawdzić legendarną atmosferę lokalu na własnej skórze. To samo można powiedzieć o mikro browarze w restauracji U Dvou koček.

Długą historią może się też poszczycić browar U Medvídků (www.umedvidku.cz), w dodatku jedyny hotel z browarem w Pradze, nie mówiąc już o całym kompleksie restauracyjnym. U Medvídků oprócz dobrych specjałów piwnych (polecam półciemny Oldgott) szczyci się też produkcją najmocniejszego piwa na świecie (X33 – tak, tak chodzi o 33 stopnie w skali Plato!). Lokal daje też możliwość uwarzenia własnego piwa pod okiem mistrza piwowarskiego. Jeśli wybieramy się na piwo z mikro browaru nie siadajmy w głównej sali restauracyjnej (podaje się tu Budvar), lecz w barze po lewej stronie od głównego wejścia.

Prezydenckie piwo czy speciały świętych?

Mikro browar U Tří růží (www.u3r.cz/‎) znajdujący się nieopodal Medvídk’ów to kolejne miejsce na piwnej trasie, gdzie trzeba się zatrzymać. Ulica Husova, w odcinku dochodzącym do Karlovej, to miejsce szczególne dla wszystkich piwoszy. Znajduje się tu przecież znana na całym świecie piwiarnia Pod Złotym Tygrysem. Mikro browar Pod Trzema Różami to noworodek w porównaniu z legendarną hospodą (choć dom ten dostał prawo do warzenia piwa jeszcze w późnym średniowieczu). Rok od założenia miejsce prezentuje bardzo wysoki poziom. Na otwarcie przyjechał sam prezydent Klaus, pojawili się też dominikanie z pobliskiego (polskiego) kościoła św. Idziego. Nie dziwi więc fakt, że św. Idzi (czeski – sv. Jiljí) patronuje klasztornej 18-tce (jedna ze stałych pozycji w menu). Gorąco polecam speciał piwny, który pojawia się tu od czasu do czasu: Vienna red – wiedeńskie czerwone. Fantastyczna 15-tka warzona z wiedeńskiego i karmelowego słodu. Warto jednak zacząć konsumpcje od lżejszych piw (jasne, półciemne, ciemne w stałej ofercie).

Jeśli przy „poświęconym” piwie jesteśmy nie można ominąć mikro browaru, któremu patronuje św. Norbert. Tym razem trzeba przenieść się na lewy praski brzeg, nad Zamek Praski, do kompleksu klasztoru na Strahovie. Klášterní pivovar Strahov (http://www.klasterni-pivovar.cz/) nawiązuje do tradycji warzenia piwa w klasztorze premonstratensów. „Żaden święty nie jest tak dobry, jak nasz Norbert!” zachęca mistrz piwowarski Jan Martinka. Trzeba przyznać, że 10 piw, które browar ma w ofercie (3 całoroczne, 7 sezonowych) wodzi na pokuszenie. W ofercie jest też coraz bardziej popularna w Republice Czeskiej IPA (India Pale Ale). Wszystko z zachowaniem warunków czystości piwa według prawa Reinheitsgebot z roku 1516. W browarze możliwe jest zwiedzanie infrastruktury. Warto zasiąść na dłużej także na obiad, kolację i spędzić na Strahovie trochę więcej czasu.

Świeże miejsca poza głównym szlakiem

Rewolucja zdaje się rodzić także poza centrum: w śródmieściu i na przedmieściach. Przy dobrze zorganizowanej praskiej komunikacji miejskiej wyjazd poza strefę UNESCO nie stanowi większego problemu. Poszukiwacze nowych piwnych doznań muszą dotrzeć na granicę Hostivaře i Horních Měcholup, gdzie na początku kwietnia otwarto Pivovar Hostivar (http://www.pivovar-hostivar.cz/). Warto sprawdzić tamtejsze specjały, ale także zobaczyć niezwykle ciekawą architekturę browaru. Nowoczesność, a może już zapowiedź przyszłości: harmonia między szkłem i drewnem, przeszklenia pokazujące zaplecze techniczne z tankofermentatorami w roli głównej, mozaiki z kapsli. Będzie się tam wkrótce jeździło na półciemną 12-tkę w harmonijnym wnętrzu. Od początku miejsce chwalone przez specjalistów.

Jeśli na Hostivař, to czemu nie na Prosek do Pivovaru Beznoska (http://www.skolicka.cz/), gdzie pierwsza warka powstała dokładnie 14.02.2013. Chodzi o część restauracji Školička, gdzie podjęto wyzwanie warzenia piwa na własny użytek. Część dla niepalących znajduje się dokładnie w warzelni mikro browaru. Miła obsługa jest w stanie (po wcześniejszym kontakcie) pokazać infrastrukturę i opowiedzieć o już dostępnych piwach: Beznockovic 12° lub Koloušek pšeničný 12° czekają na waszą ocenę. Planowane są też sezonowe specjalne piwa – każdy z mikro browarów chce zaskoczyć klientów czymś wyjątkowym: Boże Narodzenie i Wielkanoc to główne okazje.

Bliżej centrum, w rewitalizowanej architektonicznie przystani na praskich Holeszowicach powstał Pivovar Marina (http://www.pivovarmarina.cz/pivo) – jest to część większego projektu przebudowy tej części miasta. Bliskość Wełtawy ma wpływ na charakter miejsca. W stylowych wnętrzach serwuje się kuchnię…śródziemnomorską, ale także czeską. Klasyczne zestawienie 10-tki, 12-tki dopełnia 13-stka i 11-stopniowe pszeniczne piwo. Także na Žižkov można zawitać po nowe piwne doświadczenia. Miejsce słynące z wielkiego wyboru lokali wszelkiej maści (jakby nie patrzeć to najbardziej piwny region Pragi), ma na swojej mapie nowy mikro punkt: Pivovar Victor (http://www.pivovarvictor.cz). Żywe, niefiltrowane jasne, półciemne i ciemne piwo Victor o różnej stopniowości, wybór z przystawek piwnych i staroczeskiej kuchni, wieczory z muzyką, a nawet muzeum historii browarnictwa…Swoją utrwaloną renomę mają także: Novoměstský pivovar, czy Pivovarský Dům. To miejsca do odwiedzenia przy mniejszej ilości czasu, bo usytuowane na Nowym Mieście.

Jeśli dodamy do wyżej wymienionych miejsc piwoteki z bogatym wyborem piw z mikrobrowarów (zawsze kilka „lanych”), czy też restauracje, które mają własne piwne specjały warzone na zamówienie w innych browarach (np. restauracja Pražský most u Valšů, czy U Sadu) mamy piwny program, który trzeba rozłożyć przynajmniej na trzy, cztery dni. Najważniejsze to jednak zatrzymać się nad piwem i smakować je w przyjemnej, leniwej atmosferze. Wtedy wszystkie wyobrażenia o Pradze jako mieście żyjącym „trzy razy wolniej” stają się rzeczywistością.

 

 

Reklamy

Jedna odpowiedź to “MIKROBROWARY W PRADZE – A.D 2013”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: