MIKROBROWARY W PRADZE 2015

mikrobrowary w pradze 2015 gdzie na piwo browary imprezy

ilustracja: Marti

Najnowsze zestawienie, które nie pozostawia wątpliwości, że Praga to najbardziej piwne miasto świata! 

Jeśli z moich ust słyszycie słowa, że „Praga to najbardziej piwne miasto świata” (a mówię tak często), to zawsze się zastanawiam, czy nie rzucam słów na wiatr. Potem siadam i zaczynam liczyć. Ile w końcu jest tych praskich mikrobrowarów? Wciąż pojawiają się nowe. Licząc z tymi, które znajdują się w szkołach technicznych, powinno ich być 28! Stan na styczeń 2015. Nie liczę molocha – Staropramen to oddzielna historia. Nie liczę tych, które swoje podwoje otworzą w przeciągu kilku tygodni/miesięcy. Trudno opisać to, co się dzieje. Dlatego przy zestawianiu listy praskich mikrobrowarów A.D 2015, wybrałem (subiektywną) 15-tkę! Możecie zacząć się pakować !

PRASKIE MIKROBROWARY (stan na styczeń 2015)

1. Klášterní pivovar Strahov

Piwosze, którzy Pragę odwiedzają regularnie, to miejsce uważają już pewnie za „klasyczne”. Wciąż jednak piwny spacer po Pradze, bez wstąpienia na jedno do św.Norberta na Strahovie, to spacer niepełny. I nie chodzi tylko o piwo, ale także o przepiękną panoramę Pragi, która rozciąga się po opuszczeniu podwórza klasztora premonstratensów. Nie jestem wielkim fanem ich łodzi flagowej – bursztynowego Ambera, zawsze jednak z wielką radością zamawiam IPA. Warzą też świetne piwa sezonowe. Nic dziwnego – fundamentem współczesnego sukcesu tego miejsca, jest geniusz Adama Matuški (piwo Matuška z Broum powinniście znać). To ojciec piwnej rewolucji w Czechach. Siedząc pod opieką św.Norberta, rozkoszujcie się też atmosferą samego miejsca, gdzie piwo warzono od XII wieku.

www: http://www.klasterni-pivovar.cz/o_nas

2. Pivovar U Tří růží

Miejsce działa od kilku lat, na Husowej ma sporą konkurencję w postaci legendarnej hospody „Pod Złotym Tygrysem”, ale trzeba przyznać, że „Pod Trzema Różami” (nazwy pochodzą od znaków na domach) DAJĄ RADĘ ! Piwowarem jest tu Robert Maňák, który swoje doświadczenie zdobywał na Strahovie u św.Norberta. Geniusz, czego się nie dotknie – zamienia w (piwne) złoto. Ich podstawowe piwa to: jasne, półciemnie i ciemne + zawsze proponują 3 następne speciały. Polecam Klasztorny specjał, który Maňák warzy w kilku wersjach. Dominikanie z pobliskiego konwentu przychodzą sprawdzać jego moc. Turystów z Polski, pewnie ucieszy fakt, że 3-piętrowa restauracja jest w całości dla niepalących. Wiem, że w czasie wizyt zwracacie też uwagę na śmieszne freski na ścianach i specjalne drzewo „genealogiczne” piw, które już udało się uwarzyć U3r. Mój ulubiony mikrobrowar w centrum miasta. Klasa!

www: http://www.u3r.cz/en/

3. Vinohradský pivovar

Jedno z najmłodszych miejsc na mapie praskich mikrobrowarów. Opisałem je szczegółowo tu. Polecam: dla porównania z innymi miejscami. Na Vinohradach postawili na nowoczesny styl. Zwróćcie uwagę na przeszkloną warzelnię – dajcie szansę piwom. Ich początki nie były łatwe, ale po kilku miesiącach funkcjonowania jest znacznie, znacznie lepiej.

www: http://www.vinohradskypivovar.cz/

4. Pivovar Marina

Piękne miejsce, w szczególnym otoczeniu. Mikrobrowar otworzony w jednym z budynków na przystani w Holeszowicach. Kiedyś tętniło tu życie (głównie ciężka praca), teraz całą strefę trzeba rewitalizować. Marina jest jednym z owoców tego procesu. Miejsce pojemne, spokojnie możecie tam planować duże, firmowe wydarzenia. Piękne kadzie za barem. Miłośnicy stolarki także znajdą coś dla siebie: odsłonięte żerdzie. Kuchnia czeska i …włoska, żeby nawiązać do klimatów morskich. Na nalewakach „klasyki” od 11-stki do 13-stki i pszenica.

www: http://www.pivovarmarina.cz/

5. Pivovar Beznoska 

Jego logo śmiało można prezentować na Movember. Mikrobrowar znajduje się w restauracji Školička na praskim Proseku. Restauracja w bloku (jak to mówią Czesi w „paneláku”), ale zdążyła już sobie zyskać szacunek miejscowych. Na nalewaku oprócz 10-tki i 12-tki, potrafią pojawić się nawet 2 „ejle”. Nie brakuje też piwa pszenicznego, w niektórych minipivovarach widocznie myślą, że to konieczność. Jak dla mnie: dobre, sprawdzone w boju miejsce.

www: http://www.skolicka.cz/

6. Pivovar Hostivar

Miejsce obowiązkowe na trasie! Poświęciłem kiedyś Hostivarovi specjalny wpis – zapraszam. Gdyby w dzisiejszych czasach żył anarchista Franta Sauer, z pewnością nie raz, nie dwa próbowałby to miejsce spalić. Piwne laboratorium, które z daleka przypomina futurystyczną stację badawczą (w stylu skandynawskim). Bardzo dobre piwa, kuchnia (przystawki) również. Trzeba trochę poświęcić na dojazd, ale warto. Uwaga rowerzyści: w sezonie letnim możecie delektować się „rowerową 8-ką” i spokojne jechać dalej.

www: http://www.pivovar-hostivar.cz/

7. Libocký pivovar

Miejsce, gdzie piwo powstaje pod bacznym okiem wesołego piwowara Davida Pátka. Mały browarek położony na Evropskiej (długiej ulicy prowadzącej z lotniska do centrum). Można wpaść na jedno, dwa prosto z samolotu lub w drodze na…Smaczne piwa (moje ulubione to chyba jednak pszeniczne), tania i dobra kuchnia. To może być fajny akcent na początek wizyty w Pradze lub na jej koniec, jako pożegnanie z PIVOPOLIS! Tuż obok przepiękny rezerwat Divoká Šárka, który opisałem w tamtym roku. Nie omieszkałem wstąpić do pivovaru po spacerze.

www: http://www.libockypivovar.cz/

8. Pivovar Lužiny

Najmłodszy praski mikrobrowar, który zdążył z otwarciem jeszcze w 2014. Pivovar znajduje się w budynku domu handlowego na praskich Lužinach. Trzeba się pofatygować metrem (linia B), ale koniec końców warto. Browar + restauracja + piwny bar. Wszystko w nowoczesnym, miejskim stylu. Jednym się spodoba, drugim nie, ale dla piw warto. Klasyczne leżaki – jasny, półciemny – dobre na początek. Potem sprawdźcie ich ale. Organizują fajne atrakcje dodatkowe: piwny maraton, koncerty. Raczej profil rockowy. Ciekawe jak to miejsce będzie się rozwijać z dala od centrum stolicy.

www: http://www.pivovar-luziny.cz/bar-a-terasa/

9. Malešický mikropivovar

Najmłodszy razem z Lužinami. Tym razem trzeba ruszyć na praskie Malešice, gdzie miejscowi mogą smakować swoje piwo od jesieni 2014. Przyjemna restauracja. Nie wiem dlaczego, ale sam browar wciąż trzeba nazwać „latającym”, skoro ich piwa nie powstają na miejscu. Dziwne, bo ich chlubą jest infrastruktura przywieziona z Bawarii. Cierpliwie czekam, na dzień dzisiejszy kosztując piwa, które powstają w Pilznie (Joe’s Garage). Polecam Malešický Originál N°1 Pale Ale – bardzo udane piwko: skórka cytrynowa, trawa cytrynowa, lekko winne. Bardzo pijalne. Miejsce dla prawdziwych beergeeków, którzy poświęcą czas i z radością tam pojadą, bo piwne przygody to ich obsesja.

Więcej opisałem tu: https://pragaprzewodnik.wordpress.com/2015/03/05/malesicky-mikropivovar/

www: http://www.malesickymikropivovar.cz/cs/

10. Pivovar Kolčavka

Nie będę się rozwodził na temat tego miejsca, bo poświęciłem mu oddzielny wpis. Jedno z moich ulubionych miejsc, otwartych w 2014. Przytulna atmosfera, szczególnie zimą, kiedy palą w kominku. Zobaczcie jak to wygląda. Poza tym szacunek za to, że od początku lali własne piwo, nie było falstartu. Większość praskich blogerów piwnych krytykowało ich ale, ale ja jestem fanem. Więcej we wpisie.

www: http://www.pivovarnadkolcavkou.cz/

11. Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha

A więc nie tylko św.Norbert, ale też św.Wojciech ma w Pradze swoje piwo. I to jakie – pełne historii! Opactwo założył sam św. Wojciech, wraz z księciem Bolesławem II. Browar od zarania był częścią zaplecza gospodarczego klasztoru benedyktynów (najstarszy męski zakon na ziemiach czeskich). Śmiało można powiedzieć, że to najstarszy browar w Czechach. Ich piwa (marka Benedict, szerokie portfolio) najlepiej smakować w piwnych barach, sklepach piwnych w całej Pradze, ale wybierając się do miasta sprawdźcie, czy przypadkiem na terenie klasztoru nie jest organizowane jakieś wydarzenie specjalne. Wtedy Benedicta (w różnej postaci) można spróbować na miejscu.

www: http://brevnovskypivovar.cz/

12. Pivovar u Bulovky

Browar założył František Richter, który jest również spiritus movens projektu na Vinohradach. To jego „pierwsze dziecko”. Miejsce lubiane na praskiej Libni, ma klasyczny, trochę „hrabalowski” styl. Richter zdążył już zyskać renomę jednego z głównych praskich mistrzów. „Tam króluje blues” – można sparafrazować Dżem. Połączenie piwa i muzyki – czy może być coś piękniejszego? Koncerty odbywają się często. W tym roku miejsce świętuje swoje 10-lecie. Świetna okazja, by tam zajechać, choć mam wrażenie, że stali bywalcy praskich szlaków piwnych, to miejsce już znają. I szanują.

www: http://www.pivovarubulovky.cz/home/

13. Jihoměstský pivovar

Restauracyjny browar na praskim Południowym Mieście. Wielka płyta również musi mieć swoje piwo. Za tym projektem znów stoi František Richter. Piękne, klasyczne wnętrze. Jedno z najpiękniejszych w Pradze. Wchodzimy i zapominamy, że jesteśmy na największym praskim blokowisku, ba – największym w Czechach (80.000 mieszkańców). Wracając do tematu: wnętrze trochę przypomina Kolčavkę, opisaną wcześniej. A piwa? Na Richterze można polegać.

www: http://www.jihomestskypivovar.cz/home/

14. Sousedský pivovar Bašta

Chluba praskich Nusli. Kto był, ten wie. Szczycą się tym, że byli pierwszym browarem restauracyjnym, który wydzielił strefę dla niepalących (palenie to będzie temat najbliższych miesięcy w Czechach, szykują się zmiany). Miejsce to należy jednak podzielić na dwie strefy: najpierw restauracja – tam leją Pilsnera. Piękne, klasyczne wnętrze pełne światła. Restauracji patronuje Franz Josef, w otoczeniu elementów myśliwskich. Cesarz wisi nie przez przypadek, hospoda pojawia się na kartach „Szwejka”, wraz z samym założycielem Aloisem Bansethem. Przyjemne miejsce. Z naszego punktu widzenia ważniejszy jest jednak Sąsiedzki browar Bašta (U Bansethu) – tu już dostaniemy nuselskie specjały. Łódź flagowa – 12-stka, ale pojawiają się też inne piwa, włącznie z pokrzywowym. Spokoju, luz. Lokalny, przyjazny klimat.

www: http://www.ubansethu.cz/cz/pivovar/

15. Pivovarský Dům

Miejsce klasyczne, działające od 1998, kiedy niewiele jeszcze osób wiedziało, co w ogóle znaczy „mikrobrowar” i co piwna rewolucja przyniesie. Jeśli jesteś piwoszem i w Pradze byłeś przynajmniej raz – to miejsce na rogu ulic Ječnej i Lípovej z pewnością znasz. Klasyczne wnętrze, w ostatnim czasie wypełnione mocno przez turystów. Ale sprawdzić zawsze warto. 8 własnych piw na nalewaku – to robi wrażenie, tego w Pradze nikt nie przebije. Nie wspominam o piwnych drinkach i innych wynalazkach. Za wszystkim stoi mistrz Jan Šuráň (również właściciel miejsca). Jeden z ojców piwnej rewolucji. To dzięki takim ludziom, możemy się w Pradze cieszyć z piwnego bogactwa w skali mikro. Osobiście nie jest to moje ulubione miejsce, ale darzę je szacunkiem. Musiało się w tym zestawieniu pojawić.

www: http://www.pivovarskydum.com/

Myślę, że po lekturze tego wpisu, nie będziecie już pytać: Gdzie w Pradze na piwo?

NA ZDROWIE ! 

Jeśli chcesz piwną Pragę zwiedzać z przewodnikiem – odezwij się – razem ruszymy na szlak!

Odpowiedzi: 17 to “MIKROBROWARY W PRADZE 2015”

  1. Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze zawsze jak jesteśmy w Pradze to na jeden dzień i zawsze ja prowadzę auto😦 ale.. musimy wziąć nocleg kiedyś i odfajkować tę listę😀

  2. JerzyJerry Says:

    Piotras jedziemy w kwietniu, na pewno 5 lub nawet 10 miejsc musimy zaliczyc razem…odezwij sie na priv jesli masz wolny termin,pozdroo

  3. […] kaczki – nie znajdziesz jej w lunchowym menu) trzeba zapłacić więcej. Nie mówiąc już o praskich mikrobrowarach, gdzie piwo i jedzenie jest zwykle droższe. Powtórzę to co zawsze: nie da się Pragi poczuć, […]

  4. […] 15 MIKROBROWARÓW, KTÓRE MUSISZ ODWIEDZIĆ W PRADZE W 2015  […]

    • Tak, tak słyszałem – tylko oni nie mają restauracji lub choć punktu na miejscu, gdzie można wypić piwo w samym browarze. Mam jednak nadzieję, że wkrótce spróbuję tego piwa w jednej z okolicznych restauracji

  5. Byłem, zaliczyłem 3 punkty z tej listy. Wrażenia:
    Pivovarský Dům: Chyba przeszli już na drugą stronę mocy. Goście to prawie sami obcokrajowcy a obsługa z typowo czeskim do nich nastawieniem. Piwo niezłe ale kelner sam sobie wziął napiwek i nie wydał mi całej reszty. Niby 10 koron to pikuś ale wyszedłem zniesmaczony.
    Pivovar U Tří růží: Na pewno lepiej niż punkt wyżej. Z kelnerem da się chwilę miło pogadać. O jakości piwa świadczy fakt, że mimo że drogo (65k za 03l Klasztornego specjału) to w środku siedzi sporo Czechów.
    Sousedský pivovar Bašta: Wg mnie najlepsze z tych 3 miejsc. Tanio, 8 różnych piw w nalewakach. I ta sąsiedzka atmosfera! Można pogadać i z barmanem i z lokalsami siedzącymi przy tym samym stoliku. Tak mi się spodobało, że byłem 2 razy.
    Oprócz ww poleciłbym Zlaty Klas na Smichovie, gdzie oprócz markowego Pilsner Urquella leją pyszne piwo ciemne własnej roboty. I właśnie na tym ciemnym radzę się skupić. Mały minus: niestety w całym lokalu można palić i czuć to od samego wejścia.

    • Dzięki za komentarz: moim zdaniem nie można żadnego z w/w miejsc oceniać pod względem: turyści vs lokalsi…w tym mieście po prostu turyści mogą dotrzeć wszędzie, wiedza o miejscach jest dostępna – nie oznacza to, że automatycznie jakość piwa spada. Oczywiście doliczanie napiwków to przegięcie, mi osobiście w Pivovarskym D. nigdy się to nie stało. Nie chodzę tam zbyt często tylko z jednego powodu: ich piwo nie smakuje mi tak bardzo jak w innych browarach. Komentarz do komentarza: czy doliczanie napiwku i przekręty to „typowo czeskie” zachowanie? – nie chcę nikogo bronić na siłę, ale w każdym historycznym, turystycznym miejscu grozi nam to samo… Dla mnie „Pod 3 Różami” jednak z Baštą wygrywają – ale to moje zdanie. Dzięki za komentarz i polecam także inne miejsca z listy. pozdrawiam

  6. […] PRASKIE MIKROBROWARY 2015 – lista najlepszych 15  […]

  7. […] najbardziej smakowało wiosenne piwo w browarze św.Norberta na Strahovie, podawane na Wielkanoc (lista praskich mikrobrowarów tu). Połączcie konsumpcję z podziwianiem pięknych widoków – np. na szczycie domu handlowego […]

  8. […] Czas na zanurzony w słońcu Maibock – przecież mamy MAJ! Pijcie piwa sezonowe w Pradze, mikrobrowary dają ku temu świetną […]

  9. […] związanych z piwem – moi klienci zwykle bardzo dobrze bawią się w mikrobrowarach. Oto ich pełna, najnowsza lista. Znajdziecie tu linki, adresy, działajcie. Z ciekawych miejsc na Sylwestra…np. wieża […]

  10. […] MIKROBROWARY? – pełna lista tutaj. Chcesz wiedzieć więcej o piwnej […]

  11. […] piwa w mikrobrowarze  (średnia z 5 polecanych przeze mnie mikrobrowarów): 44 CZK (brałem pod uwagę najtańsze piwa w […]

  12. witam

    ostatnio odwiedziłem Pragę i oparłem zwiedzanie pivovarów na Pana blogu. Bardzo mi Pana opisy i wskazówki pomogły, dzięki nim poznałem nowe wspaniałe miejsca a co najważniejsze nowe, wyśmienite piwa.

    i w tej sprawie właśnie do Pana piszę.

    w „U tri Ruzi” skosztowałem Klasztorny specjał nr. 1 i nie ukrywam że wywarł na mnie ogromne wrażenie. Niestety nie mieli w butelkach, więc tyle ile udało się wypić na miejscu to moje. Teraz pytanie i sedno sprawy: czy Pan jako wytrawny piwosz kojarzy, czy gdzieś w Polsce można je zdobyć? czy spotkał Pan na swojej drodze coś w zbliżonym smaku?

    jeśli tak to proszę o jakąkolwiek informację. tak wspaniałego piwa jeszcze nie piłem. i to wszystko dzięki Panu🙂

    pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

    Sławek
    p.s. byłem też w Vinohradský pivovar, piwo może nie aż tak wyśmienite jak U tri Ruzi ale bardzo ciekawe miejsce. Również dziękuje za cynk🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: