GDZIE ZJEŚĆ W PRADZE (mini przewodnik kulinarny)

najlepsze praskie restauracje knajpy bary gdzie zjeść w pradze kaczka gulasz jedzenie praga praskie zwiedzanie

Z okazji 6 rocznicy blogu, odpowiadam na pytanie, które słyszę bardzo często. Gdzie zjeść w Pradze? (i co zjeść w Pradze).

Bez zbędnych wstępów przechodzę do konkretów. Wpis podzielony jest na 3 sekcje. W pierwszej odpowiadam na pytanie: GDZIE ZJEŚĆ W PRADZE? – publikuję listę sprawdzonych i lubianych przeze mnie restauracji (hospod) z kuchnią czeską, do których często wracam i jeszcze nigdy nie byłem zawiedziony. Nie wchodzę zbyt mocno w tematy czysto piwne. Te kwestie poruszam dość często w innych wpisach, nie chcę w żaden sposób przesadzać z nawałem informacji.

PRASKIE MIKROBROWARY? – pełna lista tutaj. Chcesz wiedzieć więcej o piwnej etykiecie?

Zakładam, że otwierasz ten wpis, bo poszukujesz dobrego miejsca, a głód zaczyna zaglądać w oczy.

W drugiej sekcji zajmiemy się przeglądem najważniejszych czeskich dań – czyli CO ZJEŚĆ W PRADZE, by poznać ją od strony kulinarnej. Na deser: najczęściej popełniane BŁĘDY jeśli chodzi o czeską kuchnię…Pod względem informacji będzie więc to pełne menu, po lekturze którego jesteś gotowy/gotowa do podboju praskiej sceny gastronomicznej.

gdzie zjeść w pradze co zjeść w pradze foodies dobre jedzenie tanie jedzenie w pradze kuchnia czeska praga  (4)

GDZIE ZJEŚĆ W PRADZE?

Lokál – kilka restauracji o tej nazwie, to fundament gastronomicznego imperium sieci Ambiente. Powrót do konceptu tradycyjnej czeskiej hospody (zatrzymanej w czasie, gdzieś w latach 70-tych), ale oczywiście z całą gamą współczesnych dodatków. Najlepszy Pilsner Urquell w Pradze (tankowy, kunszt barmanów wspaniały), powrót do starych przepisów czeskiej kuchni, także tych zapomnianych przez lokalsów. Prażanie kochają podawane tu dania, bo są przygotowane jak u mamy lub babci. Nie mówiąc o wspaniałym, szerokim menu z przystawkami. Kulinarne MUST SEE.  http://lokal.ambi.cz/cz/rozcestnik

Kolkovna Savarin – wszystkie Kolkovny są godne polecenia, ale ja najbardziej lubię Savarin, tuż przy Placu Wacława. Może dlatego, że to przyjemne miejsce schowane jest na podwórzu barokowego pałacu z dala od miejskiego gwaru. Wszystkie specjały czeskiej kuchni – wspaniałe! W zasadzie można zamknąć oczy i przejechać palcem po menu. Gdziekolwiek się zatrzymamy – będzie to dobry wybór. Znam takich, którzy wiele zrobią by raz jeszcze zakosztować podawanej tu golonki. http://www.kolkovna.cz/cs/kolkovna-savarin-20

Staré časy – knajpka, którą spokojnie można nazwać idealnym miejscem dla turystów, którzy podróżują w stylu budget. Ceny są tu niższe (bardzo przystępne kiedy zorientujemy się, że jesteśmy w centrum miasta). W menu znajdziemy wszystkie czeskie specjały włącznie z pieczenią wieprzową/kapustą/knedlikiem, czy smażonym serem. Do tego Kozel w przystępnej cenie i obiad gotowy. http://www.starecasy-praha.cz/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malostranská beseda – najlepsza restauracja na Placu Malostrańskim, znajdująca się w budynku byłego Ratusza Malostrańskiego. Latem polecam poczekać aż zwolni się miejsce na zewnątrz – piękny widok na kościół Św.Mikołaja – największy barokowy kościół w kraju. Bardzo dobre menu, oferta czeskich typowych dań, w nowoczesnym wydaniu. Przystępne ceny. Można zjeść lunch w towarzystwie posłów i senatorów – zarówno niższa i wyższa izba Parlamentu Republiki Czeskiej mieści się tuż za rogiem. http://www.malostranska-beseda.cz/cs/restaurace/o-restauraci/o-restauraci.html

Mincovna – jedyna restauracja na Rynku Staromiejskim w Pradze, którą jestem w stanie z czystym sumieniem polecić i wiem, że wszyscy będą zadowoleni. Restauracja w nowoczesnym stylu (ale z umiarem) w byłym budynku mennicy. Tankowe piwo i kreatywne, nowoczesne podejście do klaskyki. http://www.restauracemincovna.cz/

Vinohradský pivovar – mój ulubiony praski mikrobrowar mieści się na Vinohradach. Świetna kuchnia, świetne piwa, nowoczesny (wręcz laboratoryjny) styl – po tym jak społonął wielki browar przemysłowy w stym miejscu, postawiono na minimalizm. Atmosfera, obsługa i wspomniane przeze mnie menu – wspaniałe! Więcej o tym miejscu w specjalnym wpisie. http://www.vinohradskypivovar.cz/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U  Sadu – legendarny żiżkovski bar, restauracja, multi-tap serwujący piwa z czeskich browarów, z tradycjami, bo założony w końcu lat 20-tych. Otwarty od samego rana, do późna w nocy, można więc zacząć tu z powodzeniem dzień na piwnym śniadaniu, zakończyć kolacją o 2 w nocy. Znajdziecie tu wiele eksponatów z okresu komunizmu – może dlatego, że na placu przy knajpie odbyła się słynna manifestacja w 1988, zawsze też kręcili się tu opozycjoniści(powiadają). Jedno z moich ulubionych praskich miejsc, luźna atmosfera i szerokie menu. http://www.usadu.cz/

Kulový blesk – znany i lubiany multi-tap restauracja tuż przy głośnej magistrali śródmiejskiej, na Nowym Mieście. Miejsce, do którego ściągają miłośnicy piwa z całej okolicy, dedykowane czeskiej kinematografii. Znajdziecie tu wiele posterów i fotosów z czeskich filmów. Szerokie menu, nie wspominając o zawsze ciekawej, zaskakującej ofercie piwnej (fani craftu będą zadowoleni, zarówno jeśli chodzi o czeskie, jak i zagraniczne browary). Wesoła obsługa, lokalna, przyjemna atmosfera miejsca, w którym każdy jest sobą. (Znajdźcie Franciszka Pieczkę na fotosach…) http://www.restauracekulovyblesk.cz/

U Pinkasů – to już instytucja, pierwsza restauracja, która zaczęła serwować Pilsnera, krótko po jego uwarzeniu w Pilznie. Miejsce pełne historii. Przechowują tu z namaszczeniem maszynę do pisania prezydenta Havla i powtarzają, że to właśnie w tym miejscu zdecydował w 1989 o prezydenturze (to nie koniec prezydenckich elementów: szefem kuchni jest były kucharz prezydenta Havla). Portrety słynnych gości na klatce schodowej prowadzącej na pierwsze i drugie piętro to swoisty „hall of fame”… Klasyka w najlepszym wydaniu, w sercu miasta.  http://www.upinkasu.cz/

gdzie zjeść w pradze co zjeść w pradze jedzenie kulinaria praga czeska  (2)

Bašta/U Bansethů – niedłączny element praskich Nusli. Kompleks 2 restauracji (w tym sąsiedzki mikrobrowar ze świetnym piwem). Najlepsza pieczona kaczka w Pradze! Bez dyskusji! Turyści przyjeżdżają na nią z całego świata (podobno nawet z Australii), ale miejsce to jest jak najbardziej autentyczne i lubiane przez lokalsów. http://www.ubansethu.cz/cz

Pražský most – mikrobrowar z dobrym, czeskim menu. Przystępne dania obiadowe, miła obsługa. W pobliżu Mostu Karola, w otoczeniu wymagającej konkurencji – dają radę! http://www.prazskymost.cz/

La Degustation Boheme Bourgeoise – gwiazdka Michelin. Miejsce z zupełnie innej pułki, musiało się jednak znaleźć na liście. Prezentują mieszczańską, czeską kuchnię, odkrywając pradawne receptury, nadając im nowy kształt. To już instytucja z własnym laboratorium kulinarnym. Tu dostaniecie czeskie dania podane w taki sposób, że nawet ich nie poznacie. Wszystko zapięte na ostatni guzik. http://www.ladegustation.cz/cz/

gdzie zjeść w pradze co zjeść w pradze foodies dobre jedzenie tanie jedzenie w pradze kuchnia czeska praga  (1)

Čestr – najlepszy praski steakhouse. W Czechach powrócono do hodowli tradycyjnej rasy krów: český strakatý skot (owszem pstrokate!). To miejsce to świątynia tej czeskiej wołowiny na najwyższym poziomie. Wspaniały, kreatywny, odpowiedzialny koncept. Plus wspaniały Pilsner. Trzeba być…http://cestr.ambi.cz/cz/

Pivnice Štupartská – miejsce z tradycjami, kompleksowym, dobrym, sprawdzonym czeskim menu + co najważniejsze tankowym Gambrinusem, niedaleko Rynku Staromiejskiego…http://www.pivnicestupartska.cz/

Eska – najnowsze, najświeższe dzieło grupy Ambiente (kilka restauracji z tego kręgu już wymieniłem). Tym razem mamy do czynienia z połączeniem najlepszych (czeskich) ingrediencji ze skandynawską filozofią. Świetne wnętrza, powrót do zapomnianych przed wiekami dań i przysmaków, dbałość o to, by nic się nie zmarnowało. Najważniejsze kulinarne miejsce w najbardziej foodie dzielnicy Pragi – Karlinie…Dodać trzeba, że to nie tylko restauracja, ale także piekarnia z niebiańskim pieczywem i świetna kawiarnia. http://eska.ambi.cz/cz/

Targi regionalne – wspominam o nich często, przy różnych okazjach. Tu również można się najeść, ale także zakupić kulinarne suweniry: najlepsze są na placu Jiřího z Poděbrad, ale także na bulwarach nad Wełtawą, sprawdźcie wcześniej dni otwarcia: http://www.farmarsketrziste.cz/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

CO ZJEŚĆ W PRADZE?

Hovězí guláš – niby oczywiste, ale warto przypomnieć. Duża ilość sosu – knedlik bułczany jest tu podstawą sukcesu (gdzie zjeść: Malostranská beseda, U Sadu, Kolkovna Savarin, Staré časy…)

Svíčková na smetaně – pieczeń wołowa w sosie śmietanowo-warzywnym. Podawana z plasterkiem cytryny, żurawiną i bitą śmietaną. Klasyczne danie czeskie, które powinna ugotować każda dobra gospodyni (lub gospodarz)…(gdzie zjeść: Malostranská beseda)

Moravský vrabec – kostki wieprzowego mięsa, najczęściej podawane z kapustą i kndelikiem ziemniaczanym (gdzie zjeść: Kolkovna Savarin, U Sadu, inna wersja podobnego dania: boczek na czarnym piwie z kluskami i kapustą: Vinohradski minibrowar)

gdzie zjeść w pradze co zjeść w pradze foodies dobre jedzenie tanie jedzenie w pradze kuchnia czeska praga  (2)

Pečená kachna/husa – klasyczne danie czeskiej kuchni – pieczona kaczka/pieczona gęś – niedłącznym elementem jest tu kapusta. Gęś najczęściej w okolicach św.Marcina (gdzie zjeść: kaczka – Bašta/U Bansethů, gęś – Kolkovna Savarin)

Smažený sýr – klasyczne danie, sos tatarski obowiązkowo. Na czeskim talerzu znajdą się raczej gotowane ziemniaki (z masełkiem). Frytki to bardziej fast foodowa wersja.  (gdzie zjeść: Lokál)

Vepřo knedlo zelo – pieczeń wieprzowa + knedlik + kapusta… (gdzie zjeść: Staré časy, i wiele innych miejsc)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

chlebíček – kanapki sprzedawane w kawarniach, barach, delikatesach. Dzieła sztuki kulinarnej. Szybka przekąska, która nie ma sobie równych w XX wieku… (gdzie zjeść: Paukert, Sisters, w różnych delikatesach np. Zlatý Kříž)

Rakvička – wśród wielu deserów, ciast, ciasteczek ten będzie najbardziej kontrowersyjny. Rodzaj bezy w kształcie trumienki, zawsze z bitą śmietaną…(gdzie zjeść: Savoy, Louvre, inne historyczne kawiarnie)

PODSTAWOWE BŁĘDY

  1. smażony ser to danie główne: widziałem takich, co zamawiali dodatkowe jedzenie, a potem ze wstydem musieli zostawiać
  2. knedlik to nie oddzielne danie, to dodatek do dań: na sucho, posypywany solą nie smakuje najlepiej – widziałem tego typu zachowanie na własne oczy. Zamawiasz „knedlik”? to tak jakby Czech w Polsce zamówił: „ziemniaki”
  3. kaczka: uważnie z wielkością: miny tych, którzy nie spojrzeli, jak dużą porcę podają w danym miejscu…bezcenne – można dostać 1/4, 1/2…
  4. 1 czk to nie napiwek! (ale o tym już kiedyś pisałem)
  5. zamawianie na siłę knedlika ziemniaczanego do dań z dużą ilością sosu: ciężko będzie sobie poradzić z „wysprzątaniem” talerza. Pozwól obsłudze zadecydować jaki knedlik zastosować – wiedzą najlepiej.

c.d.n

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomogłem? Wiecie już więcej po lekturze tego mini-przewodnika? Napiszcie w komentarzach. Macie jakieś pomysły, porady co do podstawowych błędów?-również, czekam na feedback.

Dobrou chuť!

Odpowiedzi: 10 to “GDZIE ZJEŚĆ W PRADZE (mini przewodnik kulinarny)”

  1. […] piwa w Pradze (jasne piwo, 0.5 litra, centrum, średnia z 5 polecanych przeze mnie restauracji): 43 […]

  2. Sebastian Says:

    Genialny przewodnik, rewelacyjnego przewodnika!
    No to teraz tylko do Ostravy na RegioJet i w drogę! Prosto do Prahy, na wielkie żarcie!!!😉
    Dzięki Ci Dobry Człowieku!😉
    Pozdrawiam!

  3. […] (także tatarze). Pisałem więcej we wpisie o restauracjach i jedzeniu w Pradze ogólnie – gdzie zjeść w Pradze?  Warto skorzystać z tego mini-przewodnika. (Oczywiście zakładam, że nie jestem w stanie […]

  4. A Havelska Koruna zeszła na psy. Dania coraz mniejsze, obsługa się zepsuła.

    • No cóż każdy może mieć swoje zdanie na ten temat. Ostatnio z powodu kilku klientów przeprosiłem się z tym miejscem. Nie twierdzę, że jestem absolutnym ekspertem, ale dania które zamówiłem były dobre, smakowały tak jak powinny. Poza tym jeśli chodzi o ilość to nie można oczekiwać więcej za 150-160 czk (zupa + główne + napój) w samym centrum miasta, które jest w pierwszej 5-tce miast Europy (pod względem odwiedzalności)

  5. Czy zauważył Pan może, że Praga upodobniła się trochę do…Paryża ? Podczas wizyty w 2015 roku, oboje z Żoną zaobserwowaliśmy sporo kafejek z ulicznymi stoliczkami w stylu francuskim. Co prawda podawano zamiast croissantów dobre ciasto ale to szczegół😉. Znaleźliśmy nawet lokal (niedaleko Mostu Karola) z crepesami (naleśniki francuskie). Może to wstyd przyznać, ale odpowiadało nam to bardziej niż piwiarnie😉

    • Zauważam to. Może inaczej. Praga nie stała się bliższa Paryżowi, stała się bardziej różnorodna w ogóle (co możemy zaobserwować w różnych miastach). Uważam, że to dobrze. Jest to dla mnie znak rozwoju. Nie ma wstydu, bo nie każdy musi spędzać pobyt w Pradze pijąc piwo i zajadając utopenca. Co do francuskich skojarzeń i inspiracji – myślę, że w Pradze w kilku ostatnich latach znacząco poprawiła się kultura picia kawy – w tym co prawda modnym, ale jednak – nowofalowym wydaniu. Muszę chyba o tym napisać i polecić nie tylko te legendarne, ale także nowsze, świeższe praskie kawiarnie…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: