GDZIE ZJEŚĆ W PRADZE (mini przewodnik kulinarny)

najlepsze praskie restauracje knajpy bary gdzie zjeść w pradze kaczka gulasz jedzenie praga praskie zwiedzanie

Z okazji 6 rocznicy blogu, odpowiadam na pytanie, które słyszę bardzo często. Gdzie zjeść w Pradze? (i co zjeść w Pradze).

Bez zbędnych wstępów przechodzę do konkretów. Wpis podzielony jest na 3 sekcje. W pierwszej odpowiadam na pytanie: GDZIE ZJEŚĆ W PRADZE? – publikuję listę sprawdzonych i lubianych przeze mnie restauracji (hospod) z kuchnią czeską, do których często wracam i jeszcze nigdy nie byłem zawiedziony. Nie wchodzę zbyt mocno w tematy czysto piwne. Te kwestie poruszam dość często w innych wpisach, nie chcę w żaden sposób przesadzać z nawałem informacji.

PRASKIE MIKROBROWARY? – pełna lista tutaj. Chcesz wiedzieć więcej o piwnej etykiecie?

Zakładam, że otwierasz ten wpis, bo poszukujesz dobrego miejsca, a głód zaczyna zaglądać w oczy.

W drugiej sekcji zajmiemy się przeglądem najważniejszych czeskich dań – czyli CO ZJEŚĆ W PRADZE, by poznać ją od strony kulinarnej. Na deser: najczęściej popełniane BŁĘDY jeśli chodzi o czeską kuchnię…Pod względem informacji będzie więc to pełne menu, po lekturze którego jesteś gotowy/gotowa do podboju praskiej sceny gastronomicznej.

gdzie zjeść w pradze co zjeść w pradze foodies dobre jedzenie tanie jedzenie w pradze kuchnia czeska praga  (4)

GDZIE ZJEŚĆ W PRADZE?

Oto mój subiektywny wybór, który można zatytułować NAJLEPSZE RESTAURACJE W PRADZE

Lokál – kilka restauracji o tej nazwie, to fundament gastronomicznego imperium sieci Ambiente. Powrót do konceptu tradycyjnej czeskiej hospody (zatrzymanej w czasie, gdzieś w latach 70-tych), ale oczywiście z całą gamą współczesnych dodatków. Najlepszy Pilsner Urquell w Pradze (tankowy, kunszt barmanów wspaniały), powrót do starych przepisów czeskiej kuchni, także tych zapomnianych przez lokalsów. Prażanie kochają podawane tu dania, bo są przygotowane jak u mamy lub babci. Nie mówiąc o wspaniałym, szerokim menu z przystawkami. Kulinarne MUST SEE.  http://lokal.ambi.cz/cz/rozcestnik

Kolkovna Savarin – wszystkie Kolkovny są godne polecenia, ale ja najbardziej lubię Savarin, tuż przy Placu Wacława. Może dlatego, że to przyjemne miejsce schowane jest na podwórzu barokowego pałacu z dala od miejskiego gwaru. Wszystkie specjały czeskiej kuchni – wspaniałe! W zasadzie można zamknąć oczy i przejechać palcem po menu. Gdziekolwiek się zatrzymamy – będzie to dobry wybór. Znam takich, którzy wiele zrobią by raz jeszcze zakosztować podawanej tu golonki. http://www.kolkovna.cz/cs/kolkovna-savarin-20

Staré časy – knajpka, którą spokojnie można nazwać idealnym miejscem dla turystów, którzy podróżują w stylu budget. Ceny są tu niższe (bardzo przystępne kiedy zorientujemy się, że jesteśmy w centrum miasta). W menu znajdziemy wszystkie czeskie specjały włącznie z pieczenią wieprzową/kapustą/knedlikiem, czy smażonym serem. Do tego Kozel w przystępnej cenie i obiad gotowy. http://www.starecasy-praha.cz/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malostranská beseda – najlepsza restauracja na Placu Malostrańskim, znajdująca się w budynku byłego Ratusza Malostrańskiego. Latem polecam poczekać aż zwolni się miejsce na zewnątrz – piękny widok na kościół Św.Mikołaja – największy barokowy kościół w kraju. Bardzo dobre menu, oferta czeskich typowych dań, w nowoczesnym wydaniu. Przystępne ceny. Można zjeść lunch w towarzystwie posłów i senatorów – zarówno niższa i wyższa izba Parlamentu Republiki Czeskiej mieści się tuż za rogiem. http://www.malostranska-beseda.cz/cs/restaurace/o-restauraci/o-restauraci.html

Mincovna – jedyna restauracja na Rynku Staromiejskim w Pradze, którą jestem w stanie z czystym sumieniem polecić i wiem, że wszyscy będą zadowoleni. Restauracja w nowoczesnym stylu (ale z umiarem) w byłym budynku mennicy. Tankowe piwo i kreatywne, nowoczesne podejście do klaskyki. http://www.restauracemincovna.cz/

Vinohradský pivovar – mój ulubiony praski mikrobrowar mieści się na Vinohradach. Świetna kuchnia, świetne piwa, nowoczesny (wręcz laboratoryjny) styl – po tym jak społonął wielki browar przemysłowy w stym miejscu, postawiono na minimalizm. Atmosfera, obsługa i wspomniane przeze mnie menu – wspaniałe! Więcej o tym miejscu w specjalnym wpisie. http://www.vinohradskypivovar.cz/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U  Sadu – legendarny żiżkovski bar, restauracja, multi-tap serwujący piwa z czeskich browarów, z tradycjami, bo założony w końcu lat 20-tych. Otwarty od samego rana, do późna w nocy, można więc zacząć tu z powodzeniem dzień na piwnym śniadaniu, zakończyć kolacją o 2 w nocy. Znajdziecie tu wiele eksponatów z okresu komunizmu – może dlatego, że na placu przy knajpie odbyła się słynna manifestacja w 1988, zawsze też kręcili się tu opozycjoniści(powiadają). Jedno z moich ulubionych praskich miejsc, luźna atmosfera i szerokie menu. http://www.usadu.cz/

Kulový blesk – znany i lubiany multi-tap restauracja tuż przy głośnej magistrali śródmiejskiej, na Nowym Mieście. Miejsce, do którego ściągają miłośnicy piwa z całej okolicy, dedykowane czeskiej kinematografii. Znajdziecie tu wiele posterów i fotosów z czeskich filmów. Szerokie menu, nie wspominając o zawsze ciekawej, zaskakującej ofercie piwnej (fani craftu będą zadowoleni, zarówno jeśli chodzi o czeskie, jak i zagraniczne browary). Wesoła obsługa, lokalna, przyjemna atmosfera miejsca, w którym każdy jest sobą. (Znajdźcie Franciszka Pieczkę na fotosach…) http://www.restauracekulovyblesk.cz/

U Pinkasů – to już instytucja, pierwsza restauracja, która zaczęła serwować Pilsnera, krótko po jego uwarzeniu w Pilznie. Miejsce pełne historii. Przechowują tu z namaszczeniem maszynę do pisania prezydenta Havla i powtarzają, że to właśnie w tym miejscu zdecydował w 1989 o prezydenturze (to nie koniec prezydenckich elementów: szefem kuchni jest były kucharz prezydenta Havla). Portrety słynnych gości na klatce schodowej prowadzącej na pierwsze i drugie piętro to swoisty „hall of fame”… Klasyka w najlepszym wydaniu, w sercu miasta.  http://www.upinkasu.cz/

gdzie zjeść w pradze co zjeść w pradze jedzenie kulinaria praga czeska  (2)

Bašta/U Bansethů – niedłączny element praskich Nusli. Kompleks 2 restauracji (w tym sąsiedzki mikrobrowar ze świetnym piwem). Najlepsza pieczona kaczka w Pradze! Bez dyskusji! Turyści przyjeżdżają na nią z całego świata (podobno nawet z Australii), ale miejsce to jest jak najbardziej autentyczne i lubiane przez lokalsów. http://www.ubansethu.cz/cz

Pražský most – mikrobrowar z dobrym, czeskim menu. Przystępne dania obiadowe, miła obsługa. W pobliżu Mostu Karola, w otoczeniu wymagającej konkurencji – dają radę! http://www.prazskymost.cz/

La Degustation Boheme Bourgeoise – gwiazdka Michelin. Miejsce z zupełnie innej pułki, musiało się jednak znaleźć na liście. Prezentują mieszczańską, czeską kuchnię, odkrywając pradawne receptury, nadając im nowy kształt. To już instytucja z własnym laboratorium kulinarnym. Tu dostaniecie czeskie dania podane w taki sposób, że nawet ich nie poznacie. Wszystko zapięte na ostatni guzik. http://www.ladegustation.cz/cz/

gdzie zjeść w pradze co zjeść w pradze foodies dobre jedzenie tanie jedzenie w pradze kuchnia czeska praga  (1)

Čestr – najlepszy praski steakhouse. W Czechach powrócono do hodowli tradycyjnej rasy krów: český strakatý skot (owszem pstrokate!). To miejsce to świątynia tej czeskiej wołowiny na najwyższym poziomie. Wspaniały, kreatywny, odpowiedzialny koncept. Plus wspaniały Pilsner. Trzeba być…http://cestr.ambi.cz/cz/

Pivnice Štupartská – miejsce z tradycjami, kompleksowym, dobrym, sprawdzonym czeskim menu + co najważniejsze tankowym Gambrinusem, niedaleko Rynku Staromiejskiego…http://www.pivnicestupartska.cz/

Eska – najnowsze, najświeższe dzieło grupy Ambiente (kilka restauracji z tego kręgu już wymieniłem). Tym razem mamy do czynienia z połączeniem najlepszych (czeskich) ingrediencji ze skandynawską filozofią. Świetne wnętrza, powrót do zapomnianych przed wiekami dań i przysmaków, dbałość o to, by nic się nie zmarnowało. Najważniejsze kulinarne miejsce w najbardziej foodie dzielnicy Pragi – Karlinie…Dodać trzeba, że to nie tylko restauracja, ale także piekarnia z niebiańskim pieczywem i świetna kawiarnia. http://eska.ambi.cz/cz/

Targi regionalne – wspominam o nich często, przy różnych okazjach. Tu również można się najeść, ale także zakupić kulinarne suweniry: najlepsze są na placu Jiřího z Poděbrad, ale także na bulwarach nad Wełtawą, sprawdźcie wcześniej dni otwarcia: http://www.farmarsketrziste.cz/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

CO ZJEŚĆ W PRADZE?

Hovězí guláš – niby oczywiste, ale warto przypomnieć. Duża ilość sosu – knedlik bułczany jest tu podstawą sukcesu (gdzie zjeść: Malostranská beseda, U Sadu, Kolkovna Savarin, Staré časy…)

Svíčková na smetaně – pieczeń wołowa w sosie śmietanowo-warzywnym. Podawana z plasterkiem cytryny, żurawiną i bitą śmietaną. Klasyczne danie czeskie, które powinna ugotować każda dobra gospodyni (lub gospodarz)…(gdzie zjeść: Malostranská beseda)

Moravský vrabec – kostki wieprzowego mięsa, najczęściej podawane z kapustą i kndelikiem ziemniaczanym (gdzie zjeść: Kolkovna Savarin, U Sadu, inna wersja podobnego dania: boczek na czarnym piwie z kluskami i kapustą: Vinohradski minibrowar)

gdzie zjeść w pradze co zjeść w pradze foodies dobre jedzenie tanie jedzenie w pradze kuchnia czeska praga  (2)

Pečená kachna/husa – klasyczne danie czeskiej kuchni – pieczona kaczka/pieczona gęś – niedłącznym elementem jest tu kapusta. Gęś najczęściej w okolicach św.Marcina (gdzie zjeść: kaczka – Bašta/U Bansethů, gęś – Kolkovna Savarin)

Smažený sýr – klasyczne danie, sos tatarski obowiązkowo. Na czeskim talerzu znajdą się raczej gotowane ziemniaki (z masełkiem). Frytki to bardziej fast foodowa wersja.  (gdzie zjeść: Lokál)

Vepřo knedlo zelo – pieczeń wieprzowa + knedlik + kapusta… (gdzie zjeść: Staré časy, i wiele innych miejsc)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

chlebíček – kanapki sprzedawane w kawarniach, barach, delikatesach. Dzieła sztuki kulinarnej. Szybka przekąska, która nie ma sobie równych w XX wieku… (gdzie zjeść: Paukert, Sisters, w różnych delikatesach np. Zlatý Kříž)

Rakvička – wśród wielu deserów, ciast, ciasteczek ten będzie najbardziej kontrowersyjny. Rodzaj bezy w kształcie trumienki, zawsze z bitą śmietaną…(gdzie zjeść: Savoy, Louvre, inne historyczne kawiarnie)

PODSTAWOWE BŁĘDY

  1. smażony ser to danie główne: widziałem takich, co zamawiali dodatkowe jedzenie, a potem ze wstydem musieli zostawiać
  2. knedlik to nie oddzielne danie, to dodatek do dań: na sucho, posypywany solą nie smakuje najlepiej – widziałem tego typu zachowanie na własne oczy. Zamawiasz „knedlik”? to tak jakby Czech w Polsce zamówił: „ziemniaki”
  3. kaczka: uważnie z wielkością: miny tych, którzy nie spojrzeli, jak dużą porcę podają w danym miejscu…bezcenne – można dostać 1/4, 1/2…
  4. 1 czk to nie napiwek! (ale o tym już kiedyś pisałem)
  5. zamawianie na siłę knedlika ziemniaczanego do dań z dużą ilością sosu: ciężko będzie sobie poradzić z „wysprzątaniem” talerza. Pozwól obsłudze zadecydować jaki knedlik zastosować – wiedzą najlepiej.

c.d.n

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomogłem? Wiecie już więcej po lekturze tego mini-przewodnika? Napiszcie w komentarzach. Macie jakieś pomysły, porady co do podstawowych błędów?-również, czekam na feedback.

Dobrou chuť!

Reklamy

37 odpowiedzi na “GDZIE ZJEŚĆ W PRADZE (mini przewodnik kulinarny)”

  1. Praga juz wreszcie, nareszcie za kilka tygodni. Bardzo pomocny przewodnik, wszystko jasno opisane, az chce sie juz sprobowac tych dan.. dzieki…M

  2. Dziękuję za świetny przewodnik, odwiedziliśmy miejsca rekomendowane Lokal, U Pinkasu, U Sadu – wszystkie miejsca były strzałem w dziesiątkę, a Pilsner w Lokal najlepszy jaki w życiu piłem;)

  3. Właśnie byliśmy w Pradze i skorzystaliśmy z rad dotyczących restauracji z czeskimi potrawami i piwem . To strzał w samą dziesiątkę . Muszę przyznać że bez pana rekomendacji na pewno nie poszlibyśmy np do Lokalu , pierwsze wrażenie okropne , ale po chwili okazuje się , że jedzonko pyszne , piwo doskonałe , łazienki czyste i ceny normalne . Bardzo dziękujemy

    1. dziękuję, cieszę się. powiem szczerze, że nie rozumiem dlaczego Polacy bardzo często mają złe pierwsze wrażenie w Lokalu. Chyba muszę na dłużej zawitać do ojczyzny, skoro tam wszędzie tak pięknie i wszystko opływa złotem 😉

  4. Super „poradnik” właśnie szukam jakiejś fajnej nie zbyt drogiej knajpki na kolację dla niedużej rodzinki na wigilijny wieczór bo od 24 będziemy w Pradze na święta – nie wiem czy wszystkie knajpki są wtedy otwarte i jak wygląda obłożenie ?? Chciałabym coć raczej zarezerwować tylko nie wiem od której strony się za to zabrać bo nigdzie nie widzę w necie informacji na temat ich funkcjonowania w świąteczne dni/wieczory (?) może jakieś sugestie ? 🙂 pozdrawiam Teresa

    1. W Pradze nie ma problemu ze znalezieniem miejsca w czasie świąt. Większość restauracji jest otwartych – mogą być ew. inne godziny otwarcia – ale tego dowiemy się dopiero w grudniu. Chodzenie na piwo w konkretne miejsca w czasie świąt to dla wielu ludzi tradycja w tym mieście. Oprócz krótszych godzin otwarcia w Wigilię nie powinno być problemów. Wiele miejsc przygotowuje też świąteczne menu 🙂

      1. No właśnie , ja też wybieram się z mężem i córką na święta do Pragi i zaczęłam się martwić co z Wigilią, czy znajdziemy jakąś knajpkę od ręki czy trzeba raczej wcześniej zarezerwować bo nie chce godzinami chodzić po mieście i szukać miejsca, żeby coś zjeść. Napisałam do kilka restauracji żeby poznać ich świąteczną ofertę ale nikt nie odpisał. Sama nie wiem czy robić rezerwacje czy iść na żywioł. Co radzicie?

  5. Do Czech jadę po raz pierwszy, a nie ukrywam, że uwielbiam jeść. Podpytywałam znajomych gdzie konkretnie mam zjeść klasyczne i smaczne czeskie porady, ale u Ciebie na blogu jest wszystko super opisane. Na pewno do kilku knajpek się udamy całą rodziną! Dziękuję bardzo za pomoc!

  6. Chciałbym zabrać narzeczoną (wegetarianka) do najlepszej restauracji w Pradze, MLÝNEC to dobry wybór czy jest coś lepszego ? Fajnie jakby były jakieś dobre desery

    1. wegetarianka? no to czemu nie do wegetariańskiej/wegańskiej kuchni… Lehká hlava lub Estrella… nie wiem czy Mlynec to top…proszę spróbować Field lub La Degustation Bohême Bourgeoise, ewentualnie Milada…

  7. Super artykuł! Robiliście wcześniej rezerwację w restauracji Lokal? Chcemy jechać na spontana do Pragi i nie wiemy czy trzeba

      1. polecam to miejsce! jakby co proszę się odezwać podpowiem co zamówić z ich selekcji przystawek piwnych…świetny, najlepszy w Pradze wybór !

  8. Czy zauważył Pan może, że Praga upodobniła się trochę do…Paryża ? Podczas wizyty w 2015 roku, oboje z Żoną zaobserwowaliśmy sporo kafejek z ulicznymi stoliczkami w stylu francuskim. Co prawda podawano zamiast croissantów dobre ciasto ale to szczegół ;). Znaleźliśmy nawet lokal (niedaleko Mostu Karola) z crepesami (naleśniki francuskie). Może to wstyd przyznać, ale odpowiadało nam to bardziej niż piwiarnie 😉

    1. Zauważam to. Może inaczej. Praga nie stała się bliższa Paryżowi, stała się bardziej różnorodna w ogóle (co możemy zaobserwować w różnych miastach). Uważam, że to dobrze. Jest to dla mnie znak rozwoju. Nie ma wstydu, bo nie każdy musi spędzać pobyt w Pradze pijąc piwo i zajadając utopenca. Co do francuskich skojarzeń i inspiracji – myślę, że w Pradze w kilku ostatnich latach znacząco poprawiła się kultura picia kawy – w tym co prawda modnym, ale jednak – nowofalowym wydaniu. Muszę chyba o tym napisać i polecić nie tylko te legendarne, ale także nowsze, świeższe praskie kawiarnie…

    1. No cóż każdy może mieć swoje zdanie na ten temat. Ostatnio z powodu kilku klientów przeprosiłem się z tym miejscem. Nie twierdzę, że jestem absolutnym ekspertem, ale dania które zamówiłem były dobre, smakowały tak jak powinny. Poza tym jeśli chodzi o ilość to nie można oczekiwać więcej za 150-160 czk (zupa + główne + napój) w samym centrum miasta, które jest w pierwszej 5-tce miast Europy (pod względem odwiedzalności)

  9. Genialny przewodnik, rewelacyjnego przewodnika!
    No to teraz tylko do Ostravy na RegioJet i w drogę! Prosto do Prahy, na wielkie żarcie!!! 😉
    Dzięki Ci Dobry Człowieku! 😉
    Pozdrawiam!

      1. U Hrocha zawsze smakuje mi najbardziej zestaw pt: „plzni a stejk” – pewnie znasz? 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s